Środowisko
Nasz świat

Dodatki do betonu

5 września 2015

Dodatki do betonu Od połowy XX wieku stosowanie różnego rodzaju domieszek i dodatków do betonów zyskuje coraz większą popularność, jednak już w starożytności stosowano domieszki naturalnego pochodzenia (np. białka jaj, mleko, oliwa) w celu polepszenia właściwości mieszanek wapiennych. Obecnie domieszki i dodatki umożliwiają wytwarzanie betonów wysokowartościowych o bardzo wysokiej wytrzymałości w wyniku zmniejszenia stosunku w/c przy jednoczesnym zachowaniu dobrych cech pompowalności. Wytwarzanie betonów wysokowartościowych niebyło by możliwe bez zastosowania dodatków upłynniających, ponieważ stosunek w/c takich betonów nie przekracza 0,4 a nawet 0,35. Jak się ma tu budownictwo, nieruchomości, czy też architektura? Dawniej w celu polepszenia właściwości mechanicznych betonu zwiększano klasę cementu oraz jego zawartość w mieszance betonowej. Stosowanie domieszek ma też aspekty ekologiczne przemysł betonowy na świecie zużywa rocznie ponad 800 mln m¬¬¬3 wody. Stosowanie domieszek upłynniających pozwala na zmniejszenie ilości zużywanej wody zarobowej, co wobec ograniczonych i stale kurczących się zasobów tego surowca ma bezsprzecznie duże znaczenie proekologiczne. Poprawa konsystencji mieszanek betonowych pozwala na wprowadzenie mieszanek samozagęszczalnych, samopoziomowalnych, których nie trzeba poddawać uciążliwemu dla środowiska procesowi zagęszczania (hałas i drgania). Należy również wspomnieć że, istnieją domieszki zmieniające szereg innych właściwości mieszanek betonowych oraz dojrzałego betonu. Oprócz domieszek poprawiających urabialność wyróżniamy domieszki: napowietrzające, przyśpieszające wiązanie i twardnienie, opóźniające wiązanie, uszczelniające, kompleksowe, zwiększające odporność na agresję biologiczną i chemiczną, zabezpieczające przed korozją stali.

Kategorie: Materiały budowlane | Tagi: , ,